Arbeidsongeschiktheids­­­­verzekering (AOV) voor zzp

Als zzp’er geniet je van vrijheid en flexibiliteit. Echter ontkom je niet aan de uitdagingen van het zelfstandig ondernemerschap. Een van deze uitdagingen, die vaak wordt uitgesteld, is het regelen van een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV).  Het belang van een goede AOV voor zzp’ers mag zeker niet onderschat worden. Wanneer je door ziekte of een ongeval (tijdelijk) arbeidsongeschikt raakt, zorgt onze arbeidsongeschiktheidsverzekering ervoor dat je niet zonder inkomen komt te zitten. Op deze pagina helpen we je op weg met het afsluiten van een AOV die het beste bij jouw situatie past!

AOV aanvragen

Of vind een adviseur

Datum geplaatst: 04-04-2024

Waarom een AOV voor ZZP?

Als zzp'er draag je zelf de verantwoordelijkheid voor jouw inkomen. Zonder een AOV bestaat het risico dat ziekte of een ongeval je niet alleen fysiek, maar ook financieel in slecht weer brengt. Bij TAF sluit je als zzp'er een AOV af die niet gericht is op het verzekeren van je inkomen, maar op het doorbetalen van je maandelijkse vaste lasten.
Hierdoor blijft onze premie voor iedereen betaalbaar!

Ben ik als ZZP’er verplicht om een AOV te nemen?

Nee, een arbeidsongeschiktheidsverzekering is (nog) niet verplicht voor zzp'ers. De verwachting is echter dat hier tussen 2027 en 2029 verandering in gaat komen. De AOV wordt dan namelijk wettelijk verplicht voor alle ondernemers die inkomstenbelasting moeten betalen. Dat geldt dus ook voor jou als zzp'er, blijkt uit de berichtgeving van de rijksoverheid.
Wil je weten hoe dit eruit komt te zien voor jou? Lees dan verder op: Verplichting AOV voor ZZP.

Ons AOV aanbod voor ZZP:

TAF biedt uiteenlopende pakketten aan voor arbeidsongeschiktheidsverzekeringen, waardoor er altijd een pakket is dat aansluit bij jouw situatie als zzp'er. Ben je niet zeker welk pakket het beste bij je past? Doe dan onze AOV-check voor zzp'ers verderop op de pagina.

  • TAF InkomenZeker AOV: Je kiest voor een verzekering met een uitgebreide dekking waarbij je jouw maandinkomen verzekert. Arbeidsongeschiktheid door alle ziekten en aandoeningen is verzekerd. In ruil voor een lagere premie kan je ervoor kiezen om psychische klachten niet mee te verzekeren. Lees meer over InkomenZeker 
  • TAF GoedGezekerd AOV: Je kiest voor een verzekering met een uitgebreide dekking waarbij je jouw vaste lasten verzekert. Arbeidsongeschiktheid door alle ziekten en aandoeningen is verzekerd. In ruil voor een lagere premie kunt ervoor kiezen om psychische klachten niet mee te verzekeren. Lees meer over  GoedGezekerd 
  • TAF Basisgezekerd AOV: Je kiest voor een verzekering met een beperkte dekking. Alleen arbeidsongeschiktheid door een ongeval is verzekerd. Eventueel kan de dekking worden uitgebreid met een dekking bij bepaalde veelvoorkomende ernstige ziekten. Lees meer over de Basisgezekerd                                   

Wil je de voor- en nadelen van elke verzekering met elkaar vergelijken? Bekijk dan onze pagina: AOV voor ZZP vergelijken.

Voordelen van AOV voor ZZP bij TAF

  • Verzeker alleen wat je écht nodig hebt.
  • Scherpe premie, vast bedrag per maand.
  • 20% korting op het eerste jaar.
  • Speciaal voor ZZP’ers.
  • 30 dagen bedenktijd.

Doe de AOV check voor ZZP’ers.

  • Ik ben als zelfstandig ondernemer volledig verantwoordelijk voor mijn eigen inkomen
  • Ik ben tussen de 18 en 57 jaar oud
  • Als ik arbeidsongeschikt raak, gaat mijn inkomen omlaag
  • Ik besef dat ik langdurig ziek kan worden of letsel kan krijgen, ondanks een gezonde leefstijl
  • Ik heb financiële verplichtingen, zoals een hypotheek, huur, energiekosten of leningen die ik niet kan blijven betalen bij arbeidsongeschiktheid
  • Ik heb onvoldoende spaargeld om een langdurige periode (bijvoorbeeld twee jaar) zonder inkomen te overbruggen
  • Ik kan en/of wil niet terugvallen op het inkomen van een partner
  • Ik heb geen of onvoldoende andere voorzieningen getroffen die mijn financiële verplichtingen kunnen dekken bij arbeidsongeschiktheid, zoals een broodfonds of huurinkomsten. 
  • Ik wil mijn gezin beschermen tegen mijn inkomensverlies bij arbeidsongeschiktheid
  • Ik wil mijn bedrijf runnen zonder mij zorgen te maken over wat er gebeurt als ik niet kan werken 

Heb je 6 of meer van de 10 vragen met "ja" beantwoord? Dan is het verstandig om jezelf financieel te beschermen tegen arbeidsongeschiktheid. 
Bereken nu eenvoudig online de premie voor een AOV die past bij jouw persoonlijke situatie en budget. 

Bereken je AOV premie

Wat kost een AOV voor ZZP’ers?

De kosten van een AOV hangt af van verschillende factoren zoals het beroep wat je uitoefent, je leeftijd, het bedrag dat je wilt verzekeren, het eigen risico en de looptijd van je verzekering. 
Wil je meer te weten komen over de kosten van een AOV voor jou als zzp'er? Lees dan onze pagina ‘Kosten van AOV voor ZZP’.

Is de AOV-premie fiscaal aftrekbaar voor ZZP’ers?

Wanneer je als ondernemer aangifte moet doen voor de inkomstenbelasting, is de premie die je betaalt over je AOV fiscaal aftrekbaar. Weet je niet zeker of dit van toepassing is? Doe dan de OndernemersCheck.

Ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting en wil je weten hoe en hoeveel je fiscaal kunt aftrekken? We helpen je graag verder op onze pagina: Is de AOV-premie aftrekbaar voor ZZP’ers?

Het Broodfonds combineren met een AOV voor ZZP’ers

Naast een AOV kom je als ZZP’er ook in aanmerking voor andere sociale vangnetten, zoals het Broodfonds. Dit is een ondernemerscollectief waarin men elkaar financieel steunt bij onvoorziene arbeidsongeschiktheid. Door maandelijks een bedrag opzij te zetten, voorzien ondernemers elkaar wanneer hun inkomen wegvalt. 

Echter zitten hier ook nadelen aan verbonden. Wanneer je overweegt om je AOV te combineren met het Broodfonds, verwijzen we je graag door naar de pagina Broodfonds en AOV. Hier vindt u meer gedetailleerde informatie.

Wees op je hoede wanneer je er alleen voor kiest om jezelf aan te sluiten bij een Broodfonds. Hier zitten namelijk ook nadelen aan verbonden, welke dit zijn vertellen we je in onze blog: Nadelen van het Broodfonds.

Gezond blijven als ZZP'er

Door de drukte en hectiek van werk ervaren steeds meer mensen fysieke en mentale klachten. Als ZZP’er wordt je ook geconfronteerd met de druk van het zelfstandig ondernemen. Het is daarom belangrijk om goed voor jezelf te blijven zorgen. We geven je graag tips om je fysieke en mentale welzijn te beschermen:

  • Stel grenzen: Duidelijke werk- en privétijden helpen om overwerk en stress te voorkomen.
  • Leer nee te zeggen: Accepteer niet elke opdracht; kies projecten die passen bij je capaciteiten en werkdruk.
  • Blijf bewegen: Regelmatige lichaamsbeweging vermindert stress en verbetert je stemming.
  • Eet gezond: Een evenwichtig dieet ondersteunt zowel fysieke als mentale prestaties.
  • Goede nachtrust: Zorg voor voldoende rust en een kwalitatieve slaapomgeving.
  • Ontspan: Maak tijd voor hobby's en activiteiten die je plezier geven.
  • Mindfulness: Overweeg technieken zoals meditatie om stress te beheersen.

Door bovenstaande tips op te volgen verklein je het risico op een burn-out. Toch kan de overmatige stress ervoor zorgen dat je burn-out klachten ervaart. Zorg er daarom voor dat je jezelf indekt met een AOV.

Meer weten? Lees dan ook onze blog: ‘Wat te doen bij een burnout als ZZP’er?’

Wat te doen bij zwangerschap als ZZP'er?

Als je zwanger raakt als zzp'er heb je recht op de Zelfstandig en Zwanger (ZEZ)-regeling, een uitkering vanuit het UWV die bedoeld is om inkomen te vervangen tijdens je zwangerschaps- en bevallingsverlof. Hoewel deze regeling steun biedt, is het vaak geen volledige compensatie van je gebruikelijke inkomen. Daarom is het verstandig om ook een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) te overwegen.

In onze blog ‘Zwanger als zzp’er’ gaan we dieper in op wat je allemaal kan en moet regelen tijdens je zwangerschap. Neem bij vragen gerust contact met ons op!