TAF nog steeds de onbetwiste ORV marktleider
Bureau DFO heeft voor het derde jaar op rij een landelijk onderzoek uitgevoerd onder bijna 1.000 financieel adviseurs naar de overlijdenrisicoverzekering. Daarin werd onderzocht welke factoren voor financieel adviseurs een rol spelen bij de keuze voor een ORV en hoe belangrijk deze zijn. Ook werd onderzocht hoe adviseurs de diverse aanbieders waarderen. Net als vorig jaar, ontvangt TAF de hoogste waardering van het intermediair. Ook blijkt uit het rapport dat TAF, met een aandeel van gemiddeld 34 procent aanvragen per kantoor, nog steeds de onbetwiste marktleider op gebied van overlijdensrisico is.
Download hier de gratis samenvatting
In het online onderzoek zijn 998 beoordelingen gegeven door financieel adviseurs over overlijdensrisicoverzekeringen. Daaruit blijkt dat deelnemende adviseurs gemiddeld met 4,6 aanbieders van overlijdensrisicoverzekeringen samenwerken.
TAF gemiddeld één derde van alle polissen
Uit het rapport van DFO blijkt dat het gemiddelde aandeel overlijdensrisicoverzekeringen van TAF bij een kantoor 34 procent is. Dat is veruit het hoogste percentage van de 14 aanbieders die in het rapport zijn opgenomen. Volgens TAF directeur Nicole Hollander is dat in lijn met het marktaandeel van TAF.
‘TAF doet bijna alles wat een verzekeraar ook doet. Bijna, want de vier verzekeraars met wie we werken dragen het financiële risico. Het voordeel voor adviseurs en klanten van werken met verschillende verzekeraars binnen het model van TAF is dat we in staat zijn om iedereen een aantrekkelijk aanbod te doen. Ongeacht leeftijd of verzekerd bedrag. Dit verklaart waarom zoveel adviseurs kiezen voor TAF. Maar natuurlijk maken zij hun keuze niet alleen op basis van prijs en product. We investeren ook veel in ons proces. Het merendeel van onze verzekeringen wordt automatisch geaccepteerd. Echter, persoonlijk contact is en blijft minstens net zo belangrijk. Door vergaande automatisering, blijven we een klein clubje. We kennen de adviseurs met wie we samenwerken en zij kennen ons.’
Een ORV voor iedereen
Uit het onderzoek van DFO komt tevens naar voren dat het medische acceptatiebeleid van aanbieders een bepalende factor is voor de keuze van de aanbieder. TAF is van mening dat iedereen een ORV moet kunnen afsluiten. TAF biedt adviseurs een unieke dienst door een aanvraag die om medische redenen niet geaccepteerd kan worden bij een van haar reguliere verzekeraars, voor te leggen bij de specialisten van De Hoop. De Hoop is gespecialiseerd in de acceptatie van mensen met zeldzame en complexe aandoeningen. Dit gebeurt volledig automatisch, de adviseur hoeft hier niets extra’s voor te doen.
Belangrijkste elementen keuze ORV aanbieder
In het onderzoek werden de deelnemende adviseurs verder gevraagd om de aanbieder te kiezen die volgens hen:
1. het meest maatschappelijk verantwoorde acceptatiebeleid heeft,
2. de beste partner voor het intermediair is als het gaat om ORV,
3. het meest innovatief is op het gebied van ORV
4. de ruimste dekkingsvoorwaarden heeft op het gebied van overlijdensrisico.
Op alle vier onderdelen scoort TAF het hoogst van alle onderzochte partijen.
Splitsing onderzoek in verzekeraars en volmachtbedrijven
Bureau DFO heeft de resultaten na het onderzoek gesplitst in twee categorieën: verzekeraars en volmachtbedrijven. De vraag is of dit onderscheid relevant is voor adviseurs en haar klanten. Nicole Hollander: 'Uit het onderzoek blijkt namelijk dat consumenten zelden een duidelijke voorkeur hebben voor de aanbieder waar de adviseur voorstelt de ORV af te sluiten. En adviseurs maken hun keuze voornamelijk op basis van prijs, snelheid, geboden ondersteuning aan de adviseurs en persoonlijke aandacht. Wij zijn er trots op dat we als hoogst gewaardeerde aanbieder zijn verkozen door de markt. Iedere dag werken we kei hard om de prijs, voorwaarden, proces en dienstverlening te verbeteren. Voor de adviseur én voor de klant.'