Impact coronacrisis op ondernemers

Of het nu op lichamelijk, sociaal of financieel gebied is, de coronacrisis heeft ons allemaal op een of andere manier geraakt. Ook voor veel zelfstandig ondernemers is de impact groot. Zij zagen hun omzet en winst teruglopen en moe(s)ten hierdoor hun spaargeld aanspreken of onverhoopt op zoek naar andere manieren om brood op de plank te krijgen. De gevolgen zullen nog lang voelbaar zijn voor deze groep.

Datum geplaatst: 19-08-21

Uit de Zelfstandigen Enquête Arbeid van het TNO en CBS (2021) blijkt dat 32 procent van de zelfstandig ondernemers de financiële situatie van het bedrijf op dit moment als matig of slecht beoordeelt. In 2019 – vóór corona - was dit nog 18 procent. Ook maken meer zelfstandig ondernemers zich zorgen over de toekomst van hun bedrijf. Dit percentage steeg van 46 in 2019 naar 52 in 2021.

Horeca, recreatie, onderwijs en vervoer het hardst getroffen

De sectoren horeca, recreatie, onderwijs en vervoer worden het hardst getroffen. De vraag naar hun producten en diensten nam tijdens de coronacrisis met de helft af. 38 procent moest hun deuren tijdelijk (fysiek) sluiten als gevolg van overheidsregelingen om de verspreiding van het coronavirus te remmen. Maar ook leveringsproblemen speelden hierin een grote rol.

Financieel rondkomen zonder inkomen

Door de coronacrisis zagen veel zelfstandigen hun spaarpot slinken. 46 procent denkt niet langer dan één jaar rond te kunnen komen met het huidige spaartegoed. Voor één op de vijf ondernemers geldt zelfs dat ze het financieel niet langer dan 3 maanden volhouden zonder inkomen. Dit geldt vooral voor jonge starters, die nog onvoldoende buffer op hebben gebouwd. Een aantal ondernemers (16 procent) kan op basis van hun huidige financiële situatie niet inschatten hoelang ze rond kunnen komen.

Buffer opbouwen in goede tijden, hoe realistisch is dat?

Een slimme succesvolle ondernemer bouwt in goede economische tijden een spaarpot op die hij aan kan spreken in tijden dat het wat minder gaat. Niet alleen tijdens een crisis, maar ook als een ondernemer niet kan werken door ziekte of een ongeval. Echter, eerder constateerden we al dat bijna de helft van de zelfstandigen niet langer dan één jaar zonder inkomen uit de voeten met het huidige spaartegoed. Het is dus onvoldoende om een langere tijd zonder inkomen te overbruggen.

Behoefte aan een vaste lastenverzekering voor ondernemers toegenomen

De coronacrisis heeft ondernemers wakker geschud op het gebied van verzekeren. Aan de verdubbeling van het aantal aanvragen zien we dat de behoefte aan een arbeidsongeschiktheidsverzekering om de vaste lasten door te betalen is verdubbeld ten opzichte van vóór de coronaperiode. Zelfstandig ondernemers hebben ondervonden hoe het is als het inkomen niet zeker is en willen zich graag verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid.  Een verzekering die de vaste lasten dekt als de ondernemer niet kan werken door een ziekte of ongeval is de ideale oplossing. Het is goedkoper dan een traditionele arbeidsongeschiktheidsverzekering die het hele inkomen verzekert, en biedt toch de zekerheid dat de vaste lasten en boodschappen kunnen worden doorbetaald mocht hen iets overkomen. Het mooie is ook dat op de premie kan worden bespaard als de ondernemer een spaarpot heeft waarmee de eerste periode van arbeidsongeschiktheid kan worden overbrugd. Met een lange of korte eigen risicoperiode en nog vele andere keuzemogelijkheden sluit de verzekering precies aan bij de financiële situatie en wensen van de ondernemer.

Meer over de TAF Ondernemers AOV