Compagnonsverzekering: hoe maak jij met jouw advies het verschil?
Een compagnonsverzekering is van groot belang voor bedrijven met meerdere eigenaren. Het biedt niet alleen financiële zekerheid voor de onderneming, maar ook voor de erfgenamen. Door goed advies te geven over de polisinrichting en de fiscale gevolgen, help je ondernemers niet alleen om hun bedrijf te beschermen, maar ook om fiscale verrassingen te voorkomen.
Waarom een compagnonsverzekering?
- Financiële middelen voor overnemen aandeel overleden compagnon
Via een overnamebeding is vaak afgesproken dat bij het overlijden van één van de compagnons, de overgebleven compagnon(s) het recht hebben om het aandeel van de overleden compagnon over te nemen van de nabestaanden. Maar kan er op dat moment voldoende geld vrij gespeeld worden om de erfgenamen van de overleden compagnon uit te kopen? Een compagnonsverzekering keert het benodigde bedrag uit om het aandeel van de overledene uit te kopen. Dit voorkomt externe financiering of verkoop van het bedrijf. - Bescherming van erfgenamen en bedrijfscontinuïteit
In plaats van dat de erfgenamen een aandeel in de onderneming erven, ontvangen zij de waarde van de aandelen in de vorm van een verzekeringsuitkering. Dit biedt hen financiële zekerheid. Ook voorkomt het dat zij betrokken raken bij de bedrijfsvoering. Dit is vaak niet wenselijk en kan zelfs leiden tot onenigheid binnen de onderneming. Door het uitkopen van de erfgenamen blijft de bedrijfsstructuur intact. - Gemoedsrust voor investeerders
Investeerders en geldschieters willen de zekerheid dat de onderneming ook na het overlijden van een compagnon gezond blijft. Een compagnonsverzekering waarborgt de continuïteit van de onderneming.
Erfbelasting voorkomen: kruislings verzekeren
Het voorkomen van erfbelasting is een belangrijk onderdeel van een goed advies. Het is belangrijk dat de verzekering op de juiste manier wordt ingericht. Wat de juiste manier is, verschilt per rechtsvorm.
IB-onderneming
Bij een IB-onderneming, zoals een vennootschap onder firma (VOF) of maatschap, sluit je de verzekering in privé af (box 3). De premie is niet aftrekbaar en de uitkering is onbelast.
Door de verzekeringen kruislings af te sluiten kun je heffing van erfbelasting voorkomen. De polisinrichting is dan als volgt:
- Verzekeringsnemer: compagnon 1
- Verzekerde: compagnon 2
- Begunstigde: compagnon 1
Zijn er meer dan twee compagnons? Dan kun je de polissen op de volgende manier inrichten:
- Compagnon 1 en 2: verzekering op het leven van compagnon 3
- Compagnon 1 en 3: verzekering op het leven van compagnon 2
- Compagnon 2 en 3: verzekering op het leven van compagnon 1
Besloten vennootschap (BV)
Bij een besloten vennootschap (BV) zijn er twee opties: de verzekering kan privé worden afgesloten of door de BV zelf. Beide keuzes hebben voor- en nadelen.
|
Verzekering privé sluiten |
Verzekering door de BV sluiten |
Voordelen |
Flexibiliteit besteding uitkering |
De uitkering wordt direct naar de BV overgemaakt. |
|
Uitkering is onbelast. |
Premies zijn aftrekbaar voor de vennootschapsbelasting. |
Nadelen |
Premie niet aftrekbaar |
De uitkering valt in het resultaat van de onderneming. |
|
|
Als het kapitaal uit de onderneming wordt gehaald, moet dividendbelasting betaald worden. |
|
|
Om het effect van de belastingheffing op te vangen moet een hoger bedrag verzekerd worden. |
Belangrijke adviespunten
Bij het adviseren van een compagnonsverzekering is het essentieel om een aantal zaken in overweging te nemen:
- Einddatum van de verzekering
Meestal wordt de pensioendatum van de compagnon aangehouden als einddatum. - Hoogte van het verzekerd bedrag
Voor het bepalen van de hoogte van het verzekerd bedrag wordt doorgaans de waarde in het economische verkeer als uitgangspunt genomen. Het is belangrijk om hierbij niet alleen te kijken naar de balanswaarde van de onderneming, maar ook naar de eventuele goodwill. Houd er rekening mee dat de waarde van de onderneming in de loop van de tijd kan stijgen. U kunt hier bij de vaststelling van het verzekerde bedrag al rekening mee houden. Bij TAF kun je naast een gelijkblijvend en dalend kapitaal, ook een stijgend kapitaal bij overlijden verzekeren. - Verzekeringnemer
De overlijdensrisicoverzekering kun je zowel op naam van de ondernemer als op naam van de onderneming afsluiten.
Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw klanten?
Maak een berekening via de TAF Online Rekentool. Heb je nog vragen? Neem contact op met je accountmanager voor meer informatie. Nog geen accountmanager? Neem dan contact op met ons.