Nabestaandenpensioen
Het nabestaandenpensioen is in het leven geroepen om de achterblijvende partner financieel te helpen. Het is onderdeel van de pensioenregeling die wordt aangeboden via de werkgever. De werkgever is echter niet verplicht om een pensioenregeling aan te bieden, tenzij dit in de CAO is vastgelegd. Het kan dus ook zo zijn dat er helemaal geen nabestaandenpensioen is.
Nabestaandenpensioen
Het nabestaandenpensioen bestaat doorgaans uit:
- Partnerpensioen bij overlijden voor de pensioendatum
- Partnerpensioen bij overlijden na de pensioendatum
- Wezenpensioen.
Hoogte nabestaandenpensioen
De hoogte van het nabestaandenpensioen is bijna altijd een afgeleide van het ouderdomspensioen. Uitgangspunt is:
- Het partnerpensioen is 70% van het ouderdomspensioen en wordt levenslang uitgekeerd. Deze 70% wordt echter vaak niet gehaald, vooral niet als de partner voor de pensioendatum overlijdt.
- het wezenpensioen is 14% van het ouderdomspensioen en stopt – afhankelijk van de pensioenregeling – tussen 18 en 30-jarige leeftijd van het kind.
Opbouw op kapitaal of risicobasis
Partnerpensioen kan op verschillende manieren worden opgebouwd:
|
Partnerpensioen op kapitaalbasis |
Partnerpensioen op risicobasis |
Kenmerken |
Er wordt een spaarpotje opgebouwd. |
Het risico op overlijden is verzekerd. Er wordt geen spaarpotje opgebouwd. |
Voordelen |
|
Premie is lager dan voor partnerpensioen op opbouwbasis. |
Nadelen |
Hogere premie vanwege uitruilmogelijkheid in ouderdomspensioen. |
|
Anw-hiaatverzekering
Als een nabestaande niet voldoet aan de voorwaarden voor een Anw-uitkering ontstaat er een Anw-hiaat. De Anw-hiaat verzekering is in het leven geroepen om het inkomensgat dat hierdoor onstaat op te vullen. Het is echter in slechts 25% van de pensioenregelingen opgenomen. Waarvan in de helft van de gevallen op vrijwillige basis.
Mogelijke varianten bij de Anw-hiaatverzekering:
- Verzekering die een bedrag uitkeert ter hoogte van de volledige Anw-uitkering tot aan de AOW-leeftijd, onafhankelijk van het recht op een Anw-uitkering.
- Verzekering die alleen uitkeert als de nabestaande geen of slechts een gedeeltelijke Anw-uitkering ontvangt.
Pensioenoverzicht
Hoe het nabestaandenpensioen eruit ziet kunt u samen met uw klant nagaan op Mijnpensioenoverzicht.nl.
Meer informatie over Nabestaandenpensioen
Voorwaarden voor uitruilen ouderdomspensioen tegen nabestaandenpensioen
Nadeel van een nabestaandenpensioen op risicobasis is dat er geen recht op een uitkering meer is als het dienstverband is beëindigd. Dit is ook het geval bij pensionering. Als in een pensioenregeling een ouderdomspensioen wordt opgebouwd, dan kan een deel hiervan op pensioendatum ingeruild worden voor het recht op partnerpensioen. In dat geval krijgt de (ex)partner bij overlijden na de pensioendatum toch een partnerpensioenuitkering. Het bedrag dat uitgeruild mag worden is wel beperkt. De hoogte van het partnerpensioen mag niet hoger zijn dan 70% van het ouderdomspensioen dat ná de uitruil resteert.
Wanneer ben je partner voor de pensioenregeling?
Het partnerbegrip kan per pensioenregeling verschillen. Het is dus altijd belangrijk om na te gaan wie in de regeling als partner wordt aangemerkt en of dit (nog steeds) de juiste partner is.
Echtgenoten (hieronder worden ook geregistreerd partners verstaan) worden automatisch aangemeld op de pensioenregeling. Voor samenwoners is dit anders. Hierbij is bepalend of er sprake is van een duurzame gezamenlijke huishouding. Wat daaronder wordt verstaan, kan per pensioenregeling verschillen. Soms wordt de eis gesteld dat er minimaal een aantal jaren wordt samengewoond of is de eis dat er sprake is van een notarieel samenlevingscontract.
Wat zijn de gevolgen van echtscheiding voor het nabestaandenpensioen?
Zowel een echtscheiding als een scheiding van tafel en bed, heeft vaak grote gevolgen voor het pensioen. Zowel het ouderdomspensioen als het nabestaandenpensioen moet verdeeld worden tussen de scheidende partners. Hoe die verdeling in zijn werk gaat, is wettelijk vastgelegd.
- Is het partnerpensioen op risicobasis verzekerd?
Dan is er na de echtscheiding geen aanspraak op het nabestaandenpensioen wanneer de ex-partner overlijdt. Het volledige partnerpensioen wordt na overlijden uitgekeerd aan de eventuele nieuwe partner. - Is het partnerpensioen op kapitaalbasis opgebouwd?
Dan heeft de ex-partner recht op bijzonder partnerpensioen, het partnerpensioen dat tot de datum van scheiding is opgebouwd. Dat heeft consequenties voor een nieuwe partner. Het partnerpensioen voor de nieuwe partner wordt namelijk verminderd met het bedrag dat de ex-partner aan bijzonder partnerpensioen krijgt.