Zwangerschapsverlof en uitkering als ZZP'er: dit moet je weten
Zwanger als ZZP'er
Werken als ZZP’er betekent het aangaan van je eigen avontuur, waarin je in staat bent om zelf je pad te kiezen en je passies te volgen. Maar terwijl je bezig bent met dit avontuur, kan het zijn dat een nieuw en persoonlijk avontuur zich voordoet; je raakt zwanger!
Natuurlijk is dit een tijd vol van vreugde en verwachting, maar ook een tijd waarin financiële zekerheid en planning van essentieel belang zijn. Je bent immers afhankelijk van je inkomsten uit je ZZP werkzaamheden en door je zwangerschap zul je een tijdje uit de running zijn. Wees daarom goed voorbereid. We geven je graag informatie over je rechten, plichten en andere zaken die goed zijn om van tevoren geregeld te hebben. Zo weet je zeker dat deze mooie tijd niet wordt gedwarsboomd door financiële onzekerheden!
Zwangerschapsverlof en rechten voor ZZP'ers
Als ZZP’er heb je geen werkgever die zwangerschapsverlof en bijbehorende uitkeringen uitkeert. Gelukkig bestaat er in Nederland een regeling voor financiële compensatie die het inkomen van zelfstandigen tijdens de zwangerschap deels beschermt. Deze regeling is de Zelfstandig en Zwanger-regeling van het UWV, ook wel bekend als de ZEZ.
We leggen je hieronder graag uit hoe je de ZEZ-regeling aanvraagt en welke criteria hieraan verbonden zijn. We adviseren je ook om alvast te berekenen op welk bedrag je recht hebt. Het kan namelijk zijn dat dit een stuk lager uitvalt dan je gebruikelijke inkomen. Om dit tegen te gaan kun je jezelf aanvullend verzekeren met een AOV voor ZZP’ers, hierdoor krijg je een aanvulling op je ZEZ-uitkering!
Om je in te dekken bij zwangerschap adviseren we je om te kiezen voor onze GoedGezekerd AOV. Hierbij ontvang je tijdens je zwangerschap 16 weken lang een uitkering van 100% van je verzekerde maandbedrag. Let wel op; de voorwaarde hiervoor is dat je kind minimaal twee jaar na de ingangsdatum van de verzekering geboren wordt. Wacht dus niet te lang!
De ZEZ-uitkering: Een vangnet tijdens je zwangerschapsverlof
De ZEZ is in 2008 in het leven geroepen als financieel vangnet voor zelfstandigen die zwanger worden. Met de gedeeltelijke compensatie van je inkomen, kun je je focussen op je gezondheid en welzijn in deze belangrijke periode. Maar, hoe werkt de ZEZ-regeling precies?
De uitkering
Als eerst de uitkering. Deze wordt verstrekt voor een periode van tenminste 16 weken en kan 6 tot 4 weken voor de uitgerekende datum van start gaan. Het bedrag dat wordt uitgekeerd wordt berekend op basis van je inkomen in het voorgaande jaar, mits je voldoet aan het urencriterium. De maximale uitkering is in dat geval gelijk aan de hoogte van het minimumloon.
Voldoe je niet aan het urencriterium en werk je dus minder dan 1.225 uur per jaar aan je onderneming? In dat geval is de hoogte van de ZEZ afhankelijk van je winst in dat jaar. Lees verder voor meer criteria waaraan je dient te voldoen bij de aanvraag van de ZEZ-regeling.
De kans is dus aanwezig dat de uitkering een stuk lager ligt dan je gebruikelijke inkomen. Overweeg daarom zeker om de ZEZ-regeling aan te vullen met een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)! Zo kom je niet voor verrassingen te staan.
Aan welke criteria moet je voldoen voor de ZEZ-regeling?
Om in aanmerking te komen voor de ZEZ-regeling dien je aan 1 van de onderstaande voorwaarden te voldoen:
- Je bent zelfstandig ondernemer
- Je bent zelfstandig beroepsbeoefenaar, denk bijvoorbeeld aan freelancer, artiest, huisarts of particuliere huishoudhulp.
- Je werkt als partner/echtgenote mee in de onderneming van een zelfstandige.
Daarbij speelt het urencriterium dus ook een rol. Wanneer je minder dan de vereiste 1.225 uur werkt, is de hoogte van de ZEZ bepaald door je winst in het kalenderjaar voorafgaand aan de zwangerschap. Wordt je zwanger in 2024, wordt de hoogte dus berekend over je winst in 2023.
Als je voldoet aan het urencriterium, ontvang je de maximale uitkering. Dit staat gelijk aan het minimumloon.
Hoe vraag je de ZEZ-regeling aan?
Je vraagt de ZEZ-regeling aan bij het UWV. Hiervoor dien je onderstaande informatie bij de hand te hebben:
- Je BSN
- Overzicht van inkomsten zoals vermeld op je Aangifte inkomstenbelasting
- De uren die je normaal gesproken werkt
- Informatie over vervangend personeel, indien van toepassing
- De uitgerekende bevallingsdatum
- Je vrijwillige Ziektewet-verzekering bij UWV, indien van toepassing
Optimaal gebruik maken van je zwangerschapsverlof en ZEZ-uitkering
Omdat het maximaal uit te keren bedrag gelijk is aan het minimumloon, doe je er verstandig aan om jezelf ook op andere manieren financieel te voorzien. Denk hierbij aan het opbouwen van een buffer. Door maandelijks wat geld opzij te zetten voor je zwangerschapsverlof geef je jezelf net iets meer ruimte, waardoor jij je kan richten op je gezondheid.
Wees goed voorbereid op je zwangerschapsverlof door alvast uit te rekenen wat je in deze periode zal ontvangen. Veel ZZP’ers verdienen meer dan het minimumloon, waardoor er een gat ontstaat met hun gebruikelijke inkomen. Daarom kiezen ZZP’ers vaak voor een AOV, waarmee ze de ZEZ-uitkering kunnen aanvullen.
Het is dan van belang om een afgesloten AOV te hebben, voordat je de ZEZ-regeling aanvraagt. Heb je dit niet, dan kom je niet in aanmerking voor deze voordelen. We helpen je hier graag mee, lees verder!
Wil je liever eerst weten wat een AOV precies inhoudt? Dat lees je op onze pagina: ‘Wat is een AOV?’
Aanvullende ondersteuning op je ZEZ met een AOV
Een AOV voor ZZP’ers kan een welkome aanvulling zijn op de ZEZ-uitkering. Wanneer je beschikt over een AOV geniet je van meer financiële stabiliteit tijdens je verlof. Dit zorgt voor meer gemoedsrust tijdens deze leuke, maar spannende periode. Houd bij de keuze voor een AOV rekening met de mate van dekking, premie en voorwaarden.
Het afsluiten van een AOV biedt je niet alleen financiële zekerheid tijdens je zwangerschap, maar tijdens je gehele loopbaan als ZZP’er. Daarom doe je er goed aan om je ook te verzekeren, doe je dit nu nog dan zul je voordeliger uit zijn dan wanneer de AOV voor ZZP’ers verplicht wordt!
TAF biedt het GoedGezekerd AOV pakket aan voor aanvullende verzekering in het geval van zwangerschap. Kijk ook op deze pagina voor meer informatie!
TAF GoedGezekerd AOV
Je kiest voor een verzekering met een uitgebreide dekking waarbij je jouw vaste lasten verzekert. Arbeidsongeschiktheid door alle ziekten en aandoeningen is verzekerd. In ruil voor een lagere premie kunt ervoor kiezen om psychische klachten niet mee te verzekeren. Lees meer over de GoedGezekerd AOV.
Jouw actieplan voor zwangerschapsverlof als ZZP'er
Hopelijk heb je na het lezen van dit artikel een goed beeld van wat je kan verwachten tijdens je zwangerschap als ZZP’er. Het belangrijkste is dus dat je jezelf goed ingedekt hebt tegen het onverwacht mislopen van inkomen. Hieronder vatten we de belangrijkste punten nog voor je samen:
- Ben je zwanger en werk je als zelfstandige? Dan heb je recht op een ZEZ-uitkering via het UWV.
- Deze uitkering duurt tenminste 16 weken. De startperiode is 4 tot 6 weken tot de uitgerekende bevallingsdatum en loopt daarna nog 10 weken door.
- De hoogte van deze uitkering is afhankelijk van of je voldoet aan het urencriterium.
- Jij voldoet aan het urencriterium: de uitkering is gelijk aan het minimumloon.
- Jij voldoet niet aan het urencriterium: de hoogte wordt bepaald op basis van je winst in het voorgaande kalenderjaar.
- Zonder aanvullende dekkingen bestaat de kans dat je uitkering lager uitvalt dan je gebruikelijke inkomen
- Bouw een buffer op, of sluit een AOV voor ZZP’ers af voor extra financiële stabiliteit.
- Sluit je AOV ruim van tevoren af. Doe je dit niet, dan loop je de voordelen hiervan mis tijdens je zwangerschap.
TAF biedt AOV verzekeringen aan waarbij de premie zeer gunstig blijft. Dit komt door de mogelijkheid om alleen je vaste lasten te verzekeren, in plaats van je gehele inkomen. Benieuwd hoe hoog de premie gaat zijn? Bereken het hieronder en sluit direct je AOV af!
Wil je liever meer informatie over de AOV voor ZZP’ers? Bekijk dan ook onze pagina: ‘Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP’ers”!