Verplichte AOV voor ZZP’ers

Kabinet, werknemers- en werkgeversorganisaties hebben in het pensioenakkoord afgesproken dat er een wettelijke verzekeringsplicht komt voor zelfstandigen tegen het arbeidsongeschiktheidsrisico. Op deze pagina ontvang je alle actuele informatie die beschikbaar is.
 

Datum geplaatst: 04-04-2024

Wanneer wordt een AOV voor ZZP’ers verplicht?

De invoering van de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP'ers is gepland nadat het wetsvoorstel is aangenomen. Het kabinet verwacht in het voorjaar van 2024 het wetsvoorstel voor de verplichte AOV in te dienen bij de Tweede Kamer​​. Na de indiening zal het wetsvoorstel het gebruikelijke wetgevingsproces doorlopen, waarbij het door zowel de Tweede Kamer als de Eerste Kamer moet worden goedgekeurd voordat het in werking kan treden.

Naar verwachting zal de verplichting vanaf 1 januari 2027 gaan gelden. Dit blijft echter afhankelijk van ontwikkelingen omtrent het wetsvoorstel.

Waarom wordt de AOV verplicht voor ZZP’ers?

Er zijn verschillende redenen waarom er een verplichte AOV voor ondernemers komt:

  • Beschermen zelfstandigen tegen de gevolgen van arbeidsongeschiktheid

Vanuit sociaal oogpunt vindt de overheid dat alle werkenden in Nederland beschermd moeten zijn tegen de gevolgen van arbeidsongeschiktheid. Waar werknemers automatisch verzekerd zijn, lopen nog veel ondernemers onverzekerd rond. Hierdoor lopen zij het risico om zonder inkomen te komen zitten bij arbeidsongeschiktheid.

  • Zorgen dat iedereen zich kan verzekeren

Op dit moment is de AOV voor ZZP’ers geen verplichte verzekering. Een verzekeraar heeft de vrijheid om een verzekeringsaanvraag af te wijzen. Bijvoorbeeld omdat de kandidaat-verzekerde al medische klachten heeft of wat ouder is in combinatie met een zwaar beroep. Is de AOV verplicht? Dan geldt er een acceptatieplicht en is het niet meer mogelijk om bepaalde risico’s uit te sluiten. Iedereen kan zich dus verzekeren.

  • Verminderen afwenteling kosten en risico’s op de samenleving

Als een onverzekerde ondernemer niet meer kan werken en er geen (gezins)inkomen en vermogen meer is, komt deze uiteindelijk in de bijstand terecht. Omdat de bijstand betaald wordt van belastinggeld draait de hele samenleving hiervoor op. 

Voor wie gaat de verplichte AOV nog meer gelden?

De AOV wordt niet alleen verplicht voor ZZP’ers, maar ook voor:

  • Ondernemers die onder de inkomstenbelasting vallen, ongeacht of zij personeel in dienst hebben;
  • Echtgenoten die meewerken in het bedrijf van een ondernemer die onder de inkomstenbelasting valt;
  • Zelfstandigen binnen de agrarische sector.

Voorlopig worden directeur-grootaandeelhouders en personen die inkomsten genereren uit overige werkzaamheden (resultaatgenieters) niet meegenomen in de AOV verplichting.

Hoe gaat de verplichte AOV via het UWV voor ZZP’ers eruit zien?

Het kan zijn dat er nog wijzigingen worden aangebracht aan de invulling van de verplichte AOV. Uit de laatste kamerbrief van minister van Gennip halen wij de volgende kenmerken:

Uitkeringshoogte 

De verzekering zal een uitkering bieden die maximaal 70% van het inkomen over de laatste maand voorafgaand aan de arbeidsongeschiktheid bedraagt, met een maximum dat gelijk staat aan 100% van het minimumloon.

Premie

De verwachting is dat zelfstandigen een premie gaan betalen die ligt tussen de 7,5% en 8% van hun inkomen tot maximaal 14,3% van het wettelijk minimumloon.

Wachttijd

Er is sprake van een wachttijd van een jaar voordat de uitkering ingaat. Dit betekent dat de verzekering pas na deze periode van arbeidsongeschiktheid een uitkering zal verstrekken​. Sluit je een AOV af bij een andere verzekeraar? Dan ligt deze wachttijd een stuk lager.

Dekkingsduur

De dekking loopt door tot de AOW-leeftijd, wat zorgt voor langdurige bescherming tegen inkomensverlies als gevolg van arbeidsongeschiktheid.

Toegankelijkheid

De verzekering wordt aangeboden door het UWV en elke zelfstandige ondernemer kan zich onder dezelfde voorwaarden verzekeren, ongeacht hun gezondheidssituatie of het risico van hun beroep.

Doelgroep

De verzekering is bedoeld voor alle ondernemers die inkomstenbelasting betalen, inclusief meewerkende echtgenoten, en zelfstandigen in de agrarische sector. Directeur-grootaandeelhouders en resultaatgenieters vallen voorlopig buiten deze regeling

Keuzevrijheid

Op een later moment kan mogelijk weer worden gekozen voor een particuliere arbeidsongeschiktheidsverzekering, mits deze minimaal dezelfde dekking en premie biedt. De overheid onderzoekt deze mogelijkheid nog

Je AOV uitstellen, of nu al afsluiten?

Is het als ondernemer verstandig om het verzekeren van arbeidsongeschiktheid uit te stellen tot het verplicht is? Wij vinden van niet. De beste optie is om te kijken wat je nu nodig hebt om de vaste lasten door te kunnen blijven betalen bij arbeidsongeschiktheid. Arbeidsongeschiktheid kan iedereen op elk moment overkomen, dat staat los van de verplichting voor een verzekering.

Als je als ondernemer nu een AOV op maat bij TAF afsluit, is de kans groot dat deze een betere dekking heeft dan de verplichte variant via het UWV in de toekomst. Daarbij wordt momenteel gesproken over een opt-out. Met deze optie kan je vrijgesteld worden van de verplichte AOV via het UWV, mits je zelf een gelijkwaardige verzekering afsluit. Ben jij een gezonde ondernemer zonder een zwaar beroep? Dan is het naar alle waarschijnlijkheid voordeliger om zelf je AOV af te sluiten bij een andere instantie dan het UWV. Wacht dus niet tot de verplichting!

Uitgangspunt van de TAF AOV is dat de ondernemer zelf bepaalt wat hij wel en bewust niet verzekert en daar ook voor betaalt. Hiermee bieden we de ondernemer veel keuzemogelijkheden voor een AOV op maat. Voor het verzekerde bedrag zijn de vaste lasten leidend. We zijn er namelijk van overtuigd dat de meeste ondernemers niet hun hele inkomen willen verzekeren tegen een hoge premie, maar dat zij alleen willen verzekeren wat echt noodzakelijk is: de vaste maandelijkse lasten en een deel voor variabele lasten zoals boodschappen

Hierdoor kies je nu nog voor een lagere premie, dan wanneer je de verplichte AOV via het UWV moet afsluiten. Wacht daarom niet te lang en sluit direct jouw AOV af bij TAF!

Bekijk onze AOV voor ZZP'ers