Compagnonsverzekering

Het overlijden van een ondernemer kan flinke financiële gevolgen hebben voor het voortbestaan van een onderneming. Daarvoor biedt een compagnonverzekering uitkomst. In dit artikel staan we stil bij de zakelijke toepassing van deze overlijdensrisicoverzekering. Wat zijn de kenmerken van een compagnonsverzekering, hoe kun je erfbelasting voorkomen en waar houd je rekening mee bij je advies aan de ondernemer?

Overnemen aandeel overleden compagnon

Waarschijnlijk zijn er onderling afspraken gemaakt voor het geval een van de compagnons overlijdt. In een overnamebeding is afgesproken dat bij het overlijden van één van de compagnons, de overgebleven compagnons het recht hebben om het aandeel van de overleden compagnon over te nemen van de nabestaanden. Zo wordt de continuïteit van het bedrijf gewaarborgd en wordt voorkomen dat de nabestaanden zich met de bedrijfsvoering bezighouden.

Is er voldoende geld aanwezig om de erfgenamen uit te kopen?

Het bedrag dat nodig is om de erfgenamen van de overleden compagnon uit te kopen, kan niet altijd zomaar uit het bedrijf gehaald worden. Bijvoorbeeld als het geld vastzit in onroerend goed, machines of de inventaris. Wil de bank geen (extra) financiering verstrekken? Dan kan dat voor financiële problemen zorgen.

De oplossing: een compagnonsverzekering

Om de negatieve gevolgen van een overlijden van een compagnon op te vangen kan een overlijdensrisicoverzekering worden afgesloten. Als één van de compagnons komt te overlijden wordt een bedrag uitgekeerd aan de overgebleven compagnon(s). Hiermee kan het deel van de overleden compagnon worden teruggekocht van de nabestaanden.

Erfbelasting voorkomen

Om nadelige fiscale verrassingen te voorkomen is het belangrijk dat de verzekering op de juiste wijze wordt ingericht. De optimale polisredactie is afhankelijk van de rechtsvorm van de onderneming.

IB-onderneming

Ondernemers die deelnemen in een vennootschap onder firma (vof) of maatschap zijn ondernemers voor de inkomstenbelasting. Deze ondernemers sluiten de compagnonsverzekering in privé af (box 3). De premie is niet aftrekbaar en de uitkering is onbelast.

Door de verzekeringen kruislings af te sluiten kan heffing van erfbelasting worden voorkomen. De polisredactie is dan als volgt:

  • Verzekeringsnemer: compagnon 1
  • Verzekerde: compagnon 2
  • Begunstigde: compagnon 1

Zijn er meer dan twee compagnons? Dan kunnen de polissen op de volgende manier worden ingericht:

  • Compagnon 1 en 2: verzekering op het leven van compagnon 3
  • Compagnon 1 en 3: verzekering op het leven van compagnon 2
  • Compagnon 2 en 3: verzekering op het leven van compagnon 1

Besloten vennootschap

Bij een besloten vennootschap (BV) wordt de overlijdensrisicoverzekering door de BV of door de overige aandeelhouders in privé afgesloten. Aan beide keuzes zijn voor- en nadelen verbonden, die vindt u in onderstaande tabel.

  Verzekering privé sluiten Verzekering door de BV sluiten
Voordelen Flexibiliteit besteding uitkering De uitkering wordt direct naar de BV overgemaakt.
  Uitkering is onbelast. Premies zijn aftrekbaar voor de vennootschapsbelasting.
Nadelen   De uitkering valt in het resultaat van de onderneming.
    Als het kapitaal uit de onderneming wordt gehaald, moet dividendbelasting betaald worden.
    Om het effect van de belastingheffing op te vangen moet een hoger bedrag verzekerd worden.

 

Advies over compagnonsverzekering

Een compagnonsverzekering is een uitstekende oplossing om de continuïteit van een bedrijf te waarborgen bij het onverhoopt overlijden van (een van de) compagnon(s). Meestal wordt de pensioendatum van de compagnon als einddatum genomen. Voor het bepalen van de hoogte van het verzekerd bedrag wordt doorgaans de waarde in het economische verkeer als uitgangspunt genomen. Het is belangrijk om hierbij niet alleen te kijken naar de balanswaarde van de onderneming, maar ook naar de eventuele goodwill. De waarde van de onderneming kan in de loop van de tijd steeds hoger worden. U kunt hier bij de vaststelling van het verzekerde bedrag al rekening mee houden. Bij TAF kan naast een gelijkblijvend en dalend kapitaal, ook een stijgend kapitaal bij overlijden worden verzekerd. Een TAF Overlijdensrisicoverzekering kan zowel op naam van de ondernemer, als de onderneming worden afgesloten.

Meer informatie over de TAF Overlijdensrisicoverzekering?
Log rechtsboven in op het Tussenpersoon portaal. Hier vindt u alle informatie en downloads speciaal voor adviseurs. Of neem contact met ons op.